U bevindt zich hier: Reacties
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Reacties

Spaanse dans is het getrappel op de vloer en olé geroep, geratel van castagnetten, superslanke dames met het haar strak achterover in kleurige waterval-rokken. En....macho mannen! Verder dan deze basiskennis zullen velen niet komen. En, oh ja, echt Spaans dansen, dat kunnen alleen Spanjaarden; dat is vanwege dat temperament en die trotse houding.
En toch: de hoofdgasten van deze avond kwamen uit Breda en treden al jaren op onder de naam "Los de Málaga". Zij stonden garant voor spectaculaire Spaanse dans van de bovenste plank: hun optreden deze avond was het hoogtepunt. Flamenco dansen uit Andalusië, castagnetten bij klassieke dansen uit de "Zarzuela", "Sevillanas" uit Sevilla en tot slot op klanken uit "Carmen".
Elke dans werd beloond met een daverend applaus. Een toegift kon niet uitblijven en deze werd dan ook spontaan gegeven. "Los de Málaga" kreeg na hun optreden een staande ovatie!

~

Het duo "Los de Málaga" symboliseerde met hun optreden geestdrift en tempo! Ritmisch, alsof zij hun dansen van eigen slagwerk moesten voorzien, werd de vloer heftig met de hakken van de schoenen bewerkt. Met de armen omhoog en een trotse uitdrukking op het gezicht draaide het paar razendsnel links en rechts om elkaar heen. Onnavolgbaar voetenwerk, een zwierige rok, klapperende castagnetten en het sensuele lichaamswerk van danseres en danser verhoogden de gewaardeerde aandacht van de vele toeschouwers.

~

Wie "Los de Málaga" in actie ziet kan begrijpen dat de Spaanse dans niet snel en probleemloos door iedereen beheerst kan worden. De ritmen zijn moeilijk, de passen veelvoudig, het aantal verschillende dansen talrijk. Belangrijk ook zijn lichaamsbeheersing en concentratie! Een aantal aanwezigen mocht in een workshop even proeven van de droom ooit zelf zo te kunnen dansen, óf, voor de realisten onder hen, ervaren hoe moeilijk en uitdagend dat in werkelijkheid is.

~

"Los de Málaga" bracht een kleurig Spaans spektakel. Terwijl de echo van het voetengeroffel zich verspreidde, wist het duo de sfeer van het zonnige vakantieland snel op te roepen.
Zij dansten op muziek van "Carmen", van "Bizet", orkestmuziek uit Spaanse operettes: "Zarzuela", flamenco en Spaanse zang en gitaarmuziek; kortom zowat alles wat dit land aan muziek te bieden heeft. De castagnetten en het handgeklap ontbraken niet en tijdens het ritmisch voetenspel zonder muziek was er 'n indrukmakende, optimale concentratie.

~

De Spanjaarden zijn het er over eens: "Los de Málaga" heeft Spaans bloed in de aderen! Op de Feria van o.a. Sevilla en Málaga participeren zij op een typerende Spaanse wijze en hebben zij hun plaats en faam verworven. Er wordt soms licht tegen aangekeken, maar deze dansvorm is ongelooflijk ingewikkeld. Het ritme, de strakke bewegingen en het vaak "tegendraadse" ritme van de castagnetten maken de Spaanse dans tot een bijzondere danskunstvorm. Het combineren van hartstocht, emotie en expressie én het bewegen van armen, benen, handen en voeten: het speciale van de dans uit Spanje! De liefhebber krijgt er nooit genoeg van.

~